donderdag 1 april 2010

Een klassieker: frietjes in de oven

Ikzelf geef niet zoveel om gefrituurde dingen, chips kan ik ook rustig links laten liggen, zelfs al is dat thuis in de kast.
Ik heb echter een echtgenoot en sinds een een tweetal jaren een dolle tweeling die wel frietjes lusten. Dus zoals in vele gezinnen staat er hier 1x per week frietjes op de menu. We hebben zelfs een vaste dag: 's woensdags worden er frietjes gegeven.
Na wat geëxperimenteer met de Mc Cain ovenfrieten ben ik helemaal overgestapt op zelfgemaakte ovenfrieten, met dank aan de vrouw van Jan Verheyen en haar prachtige kookboek "Mijn man is op dieet...".

De frietjes moeten wel een tijdje bakken, maar ik zet ze in de oven, zet ondertussen de dolle tweeling in bad en tegen dat die gewassen zijn, uitgespeeld zijn en de badkamer onder water hebben gezet, kunnen we eten.
Van mijn moeder heb ik een heel handige speciale ovenschaal voor frieten gekregen (die ook perfect is voor het bakken van schnitzel en cordon bleu in de oven), maar het lukt ook op een ovenplaat bedekt met bakpapier.

Ovenfrieten voor 4 personen:

1 kg vastkokende aardappelen
1 el olijfolie
cajunkruiden (optioneel)

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in frietjes.
Droog ze zorgvuldig in een schone handdoek.
Giet de olijfolie in een grote mengkom en voeg eventueel de kruiden toe. Voeg de droge frieten toe en meng zorgvuldig tot alle frieten bedekt zijn met een laagje olie. Gaat het beste met de handen en de olijfolie zorgt voor een zachte huid.

Spreid de frieten uit op de bakplaat, en bak ze ongeveer 45 min tot een uur aan 180°C. Keer ze af en toe om en af en toe eens proeven mag om te kijken of ze gaar zijn!

Smakelijk.

Ik reken een verzadigende portie aardappelen (7 propoints) en 1 kfl olie (1 propoint).
Of je weegt de frietjes af en neemt de propointswaarde van de hoeveelheid.

Geen opmerkingen: