woensdag 11 augustus 2010

De courgettes nemen de tuin over


Sinds enkele weken produceren onze courgetteplanten elke dag courgettes. We proberen het bij te houden -nou ja, manlief probeert het bij te houden, ik strompel nog steeds rond met die inwendige bloeding- maar de courgettes die aan zijn aandacht ontsnappen, groeien uit tot monsterachtige grootte... Wat spijtig genoeg hun smaak ook niet ten goede komt.
In Amerika is 8 augustus zelf uitgeroepen tot "courgette-dag". Tuinders gooien de monster courgettes op veranda's, in de laadbak van pick-up trucks, en proppen ze zelfs in brievenbussen. Gewoon om van hun massale productie vanaf te zijn.
Ik deel courgettes ook graag uit, aan ouders, collega's, buren (die echter zelf allemaal een moestuin hebben en met de moed der wanhoop de courgettes proberen de baas te blijven) maar probeer er nog liever allerlei recepten mee uit.

Twee receptjes die ik al surfend ben tegengekomen, heb aangepast aan het WW-systeem en heb uitgeprobeerd. Een bijgerechtje en een (ochtend)cake.

Courgette-feta ovenschotel (6 porties, 5 Propoints per portie)


1 el olie
2 grote eieren
120 ml Balade so light 3%
2 el parmezaanse kaas
1 el citroensap
240g fetakaas
4 kleine courgettes of 1 reuzecourgette, in stukjes gesneden (niet te klein). Bij de reuzecourgette het zachte middelste stuk met de zaadjes verwijderen.
6 lookteentjes, fijngehakt
1 el tijm (ik heb gedroogde gebruikt)
zout en peper naar smaak

beetje citroensap

Verwarm de oven voor op 190°C.
Was de courgette en snijd in stukjes.

Verwarm de olie in een grote braadpan of wok, voeg de look en tijm toe tot ze hun smaak afgeven. Voeg de courgette toe en laat meesauteren. Roer af en toe. Laat de courgettestukjes niet te bruin worden of te zacht, voeg eventueel beetje water toe.

Bereid intussen het eiermengsel: meng de eieren met de verkruimelde fetakaas, de room, het citroensap en de parmezaanse kaas.


Doe de helft van de courgettestukjes in een anti-kleef ovenschotel, voeg de helft van het eiermengsel toe en wat peper (eventueel zout, maar de fetakaas is ook al zout). Daarna nog een laag courgettes en daarna de rest van het eiermengsel.
Laat ongeveer een half uurtje tot 40 minuutjes bakken, tot de bovenkant gestold is en lekker aan het bubbelen is...


Courgette-chocoladecake (12 porties, 6 Propoints)
Deze ontbijchocoladecake is niet zoet-zoet. Liefhebbers van de 70% pure chocolade zullen dit zeker appreciëren!



2 eieren
zoetstof gelijk aan 200g suiker
60 bruine suiker (licht of donker, ik heb lichte basterdsuiker gebruikt)
6 el maïsolie
1 kfl vanille
60 ml botermelk
375g courgette, geraspt
180g bloem
1 kfl bicarbonaat
60g ongezoete cacaopoeder
1/4 kfl zout
90g pecannoten, gehakt (of walnoten)


Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng de eieren met de vanille, de botermelk, de olie, de suiker en zoetstof. Voeg daarna de geraspte courgette toe en meng goed.

In een aparte kom meng je de bloem, het bicarbonaat en het zout.
Voeg het courgettemengsel toe en meng goed. Voeg op het laatste de pecannoten toe.

Giet in een cakevorm, ik gebruikte een siliconenvorm, en zet 40-50 min in de oven. Check of hij klaar is door een satéstokje of een breinaald in het midden te steken en te kijken of het er schoon uit komt.
Laat de cake afkoelen in de vorm.

Geen opmerkingen: